Примерен сценарии

Всяка сватба сама по себе си е индивидуална. Затова, ако се доверите на мен, ще подготвя сценарий, включващ и най-малките детайли за това как ще протече Вашето мечтано сватбено събитие.

Примерен вариант на сватбено тържество

1. УЕЛКЪМ ДРИНК

В последно време е много актуално гостите да се посрещат, преди да влязат в ресторанта, с т. нар. „уелкъм дринк“ или „питие за добре дошли“. Винаги препоръчвам този вариант, защото след като мине подписът в ритуалната зала и черквата, младоженците отиват на кратка фотосесия, която трае около час, и е малко неприятно за Вашите гостите да се чудят какво да правят или да скучаят в ресторанта. Ако сватбата Ви е над 130 човека, препоръчвам с уелкъм дринк да се съчетае и ритуалът с подаръците, защото в случаите, когато имате 200 гости и трябва да минете покрай всеки един от тях, това ще отнеме приблизително 2 часа. Реално това е излишно губене на време, което може да бъде оползотворено в танци и забава.

2. ВЛИЗАНЕ В РЕСТОРАНТА

Преди да влязат младоженците и кумовете първо трябва да бъдат настанени всички гости.

Под звуците на Менделсон младото семейство влиза, а след тях и кумовете.

3. ЗАХРАНВАНЕ

Двете двойки заемат местата си в края на бялото платно. Тук започва и първият ритуал. По стара българска традиция младоженците се захранват с питка, мед и сол от свекървата (майката на младоженеца), а тъщата (майката на булката) ѝ асистира, като държи питката. На свой ред се захранват и кумовете, но само с питка и мед. В някои случаи след изричното съгласие на младоженците могат да бъдат захранени и майките на младата двойка. Традицията повелявала в миналото, че, за да върви всичко по мед и масло, устите на свекървата и тъщата трябва да бъдат запушени.

4. "ГОРЧИВО"

След това персоналът в ресторанта поднася чаши с шампанско за тост на младото семейство с кумовете. С този тост и с първата пресушена чаша от страна на младоженците се определя кой от двамата млади ще командва в къщата. Булката обръща чашата от вече изпитото шампанско и колкото капки паднат, толкова сълзи ще има в тяхното семейство. Следва голямото „Горчиво“, което обявява кумът и младоженците се целуват.

5. РИТАНЕ НА МЕНЧЕ

След целувката булката рита менчето, за да покаже „видеозонът на баба“ каква ще бъде първата им рожба. С това първият ритуал приключва и младото семейство се отправя към масата, за да може да си отпочине до следващия ритуал, като се прави кратка пауза в рамките на 10 минути, придружена с фонова музика.

6. РЕЧТА НА КУМА

Ако кумът е много близък приятел на двойката, а в повечето случаи е така, то той разказва закачлива история, свързана със запознанството на двамата влюбени.

Има случаи, когато кумът е притеснителен, и речта се прави в по-късен етап, когато вече се е отпуснал.

7. ПЪРВИ ТАНЦ НА МЛАДОТО СЕМЕЙСТВО

Хубаво е да бъде избрана песен, която носи хубави спомени на младото семейство.

Ако имате много любими песни, на някоя от срещите ни ще Ви съдействам за най-подходящия избор. След танца на младоженците идва ред да бъдат поканени и техните кумове за втори танц. Следва право по-бързо хоро и се подканват гостите да се присъединят към младоженците и кумовете.

След хората се пуска музика, уточнена предварително с младоженците или по избор на DJ.

8. РАЗЧУПВАНЕ НА КУМОВАТА ПИТА

Младоженците застават гръб в гръб с протегнати нагоре ръце, след което кумът им подава питката и те я разчупват над главите се. След това веселбата отново продължава.

9. СЕРВИРАНЕ НА ОСНОВНОТО ЯСТИЕ

Това е моментът, в който подканвам гостите да си седнат по местата, за да може младото семейство да мине за индивидуални пожелания и наздравица (освен в случаите, в които сте избрали това да стане с уелкъм дринк-а). По време на обиколката на младоженците се пуска някаква по-лежерна музика, съобразена с желанията им, за да могат гостите да хапнат на спокойствие.

10. КУМСКО ХОРО

След приключването на вечерята и наздравиците отново е ред на танците. Най-често кумът се приканва да поведе хорото „Пий куме пий“. За разнообразие на гостите и младоженците може да се направи някаква игра или пък изненада, подготвена от приятели на младото семейство.

11. РИТУАЛ „КУМОВА РЪЧЕНИЦА“

Следва вече не толкова популярният ритуал за кумовете, който напоследък се прави все по-рядко –  „Кумова ръченица“. Това е надиграването на кумовете с танцьори за пиле и питка. В различните краища се прави с прасе и торта. Времето до следващия ритуал се запълва с много музика и веселба.

12. РИТУАЛИ „БУКЕТ“, „ЖАРТИЕР“, „ТОРТА“

Накрая идва ред на трите най-забавни ритуала, които бележат края на официалната програма –хвърлянето на булчинския букет, свалянето и хвърлянето на жартиера и разрязването на сватбената торта. В повечето случаи се правят един след друг, за да не се губи време, защото хората по това време вече са пийнали и са се развеселили.
Не препоръчвам ритуалите да са много на гъсто или пък през прекалено голям интервал от време. Средно ритуалите се правят през около 40 мин до 1 час, разбира се, това се уточнява предварително още на срещите ни.

Скъпи младоженци, не забравяйте, че това е само примерен вариант на сватбено тържество. Вашата собствена програма ще изготвим заедно, според желанията Ви!

Разгледай актуални цени и пакети

Свободни дати за Вашето събитие